Lohjan Kylät ry

Kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöjärjestö

Kylät ja kylien yritykset yhdessä poikkeustilassa – Synnerbergin kioski Perttilässä

Lohjan kylissä kylä- ja asukasyhdistysten lisäksi toimii kylien elinvoimaisuuden kannalta erittäin tärkeitä toimijoita: pienempiä ja isompia sekä yksinyrittäjiä. Tämä eristys- ja rajoiteaika on koskettanut kaikkia luoden erilaisia haasteita ja nostanut erilaisia tapoja selviytyä, tai yrittää selviytyä.

Yksi tällainen kylän yritys on Perttilässä, Synnerbergin kioski. Kioski on toiminut vuodesta 1979 ja nykyiselle yrittäjälle se siirtyi kaksikymmentä vuotta sitten.

Rajoitukset on tuonut uusia haasteita ja ikäviäkin ratkaisuja on joutunut tekemään. – Ensimmäinen lomautuslappu tuli kirjoitettua. Olen ollut kaksikymmentä vuotta yrittäjänä, enkä ennen ole joutunut tekemään tällaista. Huokaisee Susanna, kioskin sympaattinen yrittäjä.

Kioski aloitti 1979 luukkukioskina. Kioskia on vuosien myötä laajennettu ja kioskin salissa on järjestetty mm. musiikki-iltoja ja yksityistilaisuuksia. Koronan tultua sali jouduttiin sulkemaan, mutta luukku avattiin uudestaan. Kyläasiamiehen käydessä kylässä kävi luukulla vilkkaasti asiakkaita, yrittäjä tervehti jokaista iloisesti ja jokaisen kanssa oli aikaa vaihtaa muutama sananen. Oli ihanaa kuunnella yrittäjän ja asiakkaiden välistä vuorovaikutusta. Moni asiakas tulee pidemmältäkin ja monelle käynti Synnerbergillä voi olla ainoa hetki tavata toisia ihmisiä. Kioski onkin alueen yhteinen olohuone ja treffipaikka.

Kioskitoiminnalle tärkeä Veikkaus on sulkenut pelit ja pienelle yrittäjälle tärkeä tulonlähde on pienentynyt huomattavasti, asiakkaat eivät voi jäädä syömään ja moni nykyinen tapa toimia on joutunut uuteen arviointiin. Yrittäjä on joutunut keksimään uusia keinoja ja tapoja palvella asiakasta. Asiakas saattaa viestittää illalla ja yrittäjä hakee aamulla tukusta toivottuja appelsiineja. Yrittäjyys on joustoa, uusien keinojen keksimistä, ja vanhojen palauttamista. Toivotaan, että se riittää.

Kyläasiamieskin kävi lapsilleen hakemassa karkkeja, joita ei muualta oikein saa.

Kylän yritys on tärkeä yhteistyökumppani myös kylän yhdistyksillekin. Perttilä-Seura ry:n sihteeri Maarit Nevalainen kertookin, että Synnerbergin kioski on alueen keskeinen kokoontumispaikka. Seura ja yrittäjä ovat tehneet pitkään yhteistyötä, mutta nyt rajoitustilanteen ollessa akuutti, on seuran toiminta minimissä. Perttilä-Seurassa pohditaan tilanteen mukaista toimintaa.

Muistattehan, että alueella on muitakin yrittäjiä, kuten mm:

Ismet Perttilä

OfficePlus

Kerrothan alueesi yrityksestä!

Lohjan Kylät ry on Lohjan alueen Kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöjärjestö. Haluamme aktivoida kyläyhdistyksiä ja sitä kautta asukkaita luomaan omalla toiminnallaan viihtyisämpää asuinympäristöä.

Varsinkin nyt poikkeusaikana tarvitsemme talkoohenkeä ja yhdistyksissä talkoohenki on vahvana. Tässä talkoohengessä myös tämä teksti on kirjoitettu. Kirjoittaja osallistuu ruohonjuuritason tekoihin . Me olemme kylät, yhdessä.

Kylät ja kylien yritykset yhdessä poikkeustilassa – Synnerbergin kioski Perttilässä
Siirry sivun alkuun