Lohjan Kylät ry

Kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöjärjestö

Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa-tilaisuus Laurentius-salissa 15.1.2020

Voit katsoa tilaisuuden facebook-livestream -taltionnin tästä:

https://fbwat.ch/1K4it4quhXgsIyom

Lohjan Kylät ry järjesti Toimivat kylät-hankkeen puitteissa yhdessä Lokova ry:n, Valtaväylien aluetoimikunnan ja lähikouluryhmän kanssa Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa – seminaarin. Puhujina tilaisuudessa olivat Anu Vehviläinen, kansanedustaja kuudetta kautta, tällä hetkellä eduskunnan sosiaali-ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, toiminut aiemmin kunta- ja uudistusministerinä sekä liikenneministerinä. Tulevaisuudesta kiinnostunut monipaikkainen ihminen.

Tästä voit tutustua mm. Etelä-Pohjanmaan liiton Seutukaupunkien vetovoimatekijät 2019 -selvitykseen.

Lisäksi puheenvuoron piti Petri Honkala, kyläaktiivi, Mathildedahlin rokkikukko, visit finlandin rent a finn, vuokrattava suomalainen. Mathildedahl on nimitetty Suomen hipstereimmäksi kyläksi.

Petristä kertovan MTV3:n videon voi katsoa täältä>>>

Yhteenvedon tilaisuudessa teki Riikka Slunga-Poutsalo, ensimmäisen kauden kansanedustaja Lohjalta. Eduskunnassa hän toimii mm. Kelan valtuutettujen puheenjohtajana, Tiedusteluvalvontavaliokunnan varapuheenjohtajana, Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan jäsenenä sekä Liikenne- ja viestintävaliokunnan varajäsenenä. Hän on toiminut Lohjan kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2008 ja on tällä hetkellä myös kaupunginhallituksen jäsen. Paikallisena kuntapäättäjänä hänet tiedetään kyläkoulujen ja kylien elinvoiman puolustajana.

Seminaarin lähtökohtana on ollut Lohjan alueen kyläläisten ja kyläyhdistysten oma kiinnostus Lohjan vetovoiman lisäämiseksi – ”Mitä voimme yhdessä tehdä alueemme hyväksi?” Tahtotilaa vetovoiman kasvattamiseksi voidaan käyttää myös kylä- ja asukasyhdistysten toiminnan innoittajana sekä yhteistyön synnyttäjänä. Lohjan vahvuuksia kaupunkina on esimerkiksi pääkaupunkiseudun läheisyys, lohjalaisista kylistä käydään runsaasti pääkaupunkiseudulla töissä. Pääkaupunkiseutulaisista taas n. kolmasosa haaveilee maalle muutosta (vaikka ei ole varma sen realistisuudesta), ja tämä tarkoittaa vuonna 2019 n. 360 000 ihmistä. Yrittäjistä lähes kolmasosa sekä 45–64-vuotiaista viidesosa ja kaikista suomalaisista lähes kuudesosa suunnittelee vakavasti maalle muuttoa, selviää MT:n teettämästä kyselystä. 

”Voisimmeko olla Suomen onnellisin liitoskunta? ”

Osallistujan komentti kyselyymme, Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa

Saimme kuulla upeat puheenvuorot seutukaupunkien mahdollisuudesta, maaseudun hyödyntämisestä elinvoiman lisäämiseksi, yrittäjistä ja kyläyhdistyksestä kylän vetovoiman kehittäjinä, Lohjan vetovoimaisuuden elementeistä. 

Salissa oli runsaasti upeaa, aktiivista yleisöä, kysymyksiä oli jokaiselle puhujalle todella paljon ja upeita ehdotuksia ja ajatuksia esitettiin. Tälle tilaisuudelle oli todella tilausta!

Seminaariyleisö pääsi myös osallistumaan, ottamaan kantaa. Toimivat Kylät -hankkeen rahoitus on saatu Leader Ykkösakselilta ja yhteistyössä heidän kanssaan kysyimme teiltä; Mikä on alueesi tärkein kehittämiskohde?

Saimme 99 vastausta kysymykseen. Alla muutamia poimintoja:

”Kylien integroiminen tiiviimmin Lohjan identiteettiin. Pitäisi rakentaa uusi monipuolisempi kaikki kylät huomioon ottava identiteetti. Pitäisi lopettaa hyvien ideoiden alas ampuminen ja ainainen eripura kylien kesken. ”

Laurinpolku Lohjanjärven ja harjun ympäristöön oli paras ja konkreettisin ehdotus. Tarvitaan lisää mutkattomia ideoita. Mathildedalin yrittäjävetoisuus mietityttää, mistä samaa aktiivisuutta meille?

Kaupungin ilmapiiri positiivisemmaksi vaikeista ajoista huolimatta. Keskustellaan ja kohdataan aidosti. 

”Markkinointi, upean luonnon ja kaupungin tuotteistaminen”

”Lähidemokratian kehittäminen”

”Lisää omakotitalotontteja”

”Kyläkoulun ylläpito sekä kehittäminen aluekeskukseksi (koulun lisäksi päivähoidon kehittäminen, iltapäivä- / viikonlopputoimintaa, tapahtumia, paikallisia yrittäjiä ja esiintyjiä).”

”Julkinen liikenne”

Vielä voit keskustella ja ottaa kantaa aiheesta sosiaalisessa mediassa hastagilla #vetovoimainenlohja

Lämmin kiitos puhujillemme, tilaisuuden järjestäjille ja upealle, aktiiviselle yleisölle! Lohjalla on vetovoimaa! 

Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa-tilaisuus Laurentius-salissa 15.1.2020

Yksi kommentti “Yhdessä kohti vetovoimaisempaa Lohjaa-tilaisuus Laurentius-salissa 15.1.2020

  1. L-U 17.1 sivu 4
    273 askelmaa: Vihdin ensimmäiset kuntoportaat Nummelaan
    Lohjallahan on jo kauan ollut uimahallille kuntoportaat! Ne mukaan ”Laurin polkuun”.

Kommentointi on suljettu.

Siirry sivun alkuun