Lohjan Kylät ry

Kylä- ja asukasyhdistysten yhteistyöjärjestö

Kylät ja kylien yritykset yhdessä poikkeustilassa – Karjalohjan Unkka

Lohjan kylissä kylä- ja asukasyhdistysten lisäksi toimii kylien elinvoimaisuuden kannalta erittäin tärkeitä toimijoita: pienempiä ja isompia sekä yksinyrittäjiä. Tämä eristys- ja rajoiteaika on koskettanut kaikkia luoden erilaisia haasteita ja nostanut erilaisia tapoja selviytyä, tai yrittää selviytyä.

Yksi näistä yrityksistä on Unkka Karjalohjalla.

Karjalohjan Unkan baari

Unkka aloitti toimintansa jo vuonna 1963. Nykyisille yrittäjille se siirtyi vuonna 1991. Yrittäjäveljekset ovat vuosien varrella kehittäneet toimintaa ja nykyään Unkan baarissa on ravintolaa, huoltoasemaa, kukkakauppaa, kyläkauppaa ja Alkon noutomyymälä. Pitkällekään ei tarvitse muualle mennä.

Unkalla reagoitiin nopeasti poikkeusaikaan ja rajoituksiin: aukioloaikoja supistettiin, take away-palvelu otettiin heti käyttöön, lomautuksiakin on jouduttu tekemään. Normaalisti hitaammin kypsytettyjä ajatuksia, kuten reseptiikkaa on pohdittu nopeasti uusiksi. Kaikista tärkeintä heille kuitenkin oli se, että kaikilla on turvallinen olo, Unkka olikin ensimmäisiä, jossa laitettiin plexit kassalle.

Tänä aikana on käytönnöstä huomattu, että Lohjalla asiat toimivat erittäin hyvin, Tukku toimii paremmin kuin pääkaupungissa ja esimerkiksi yrittäjien yhteistyö on hyvää.

-Se, että paikallisia palveluja käytetään, pitää paikan elinvoimaisena ja säilyttää palvelut. Samalla säilyy myös mökkien ja talojen arvo, jos syöt muualla kuin omalla kylällä, syö se oman torpan perustuskiveäkin vähän. Juttelee Teperi. Eikä tämä poikkeusaika ole tuonut muutosta. Toivottavasti tästä ajasta jää se, että suositaan lähiruokaa, lähipalveluja

Veljeksillä on aiemminkin ollut päätähuimaavia ideoita ja ajatuksia, eikä tämä aikakaan ole sitä ainakaan hidastanut. Unkalla on uusia kuvioita ja ideoita kehitteillä ja pannu porisemassa.

Varsinkin nyt poikkeusaikana tarvitsemme talkoohenkeä ja yhdistyksissä talkoohenki on vahvana. Tässä talkoohengessä myös tämän tekstin on kyläasiamies kirjoittanut. Kirjoittaja osallistuu ruohonjuuritason tekoihin. Me olemme kylät, yhdessä.

Kylät ja kylien yritykset yhdessä poikkeustilassa – Karjalohjan Unkka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun